CANDELA KULLANIMI HAKKINDA DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN TEKNİK NOKTALAR
Değerli Candela Kullanıcısı,
Candela Corp.’un Türkiye’de ki tek Yetkili Satış ve Teknik Servisi olan İnnova Medikal A.Ş. olarak Candela Lazer sisteminizi daha verimli ve sorunsuz kullanabilmeniz amacıyla kullanım ve bakım konusunda önem ve özen gösterilmesi gereken hususları hatırlatmak isteriz.
Belirtilen hususlara dikkat edilmesi uzun dönemde sisteminizin sorunsuz çalışmasını sağlayacak ve gerek sarf malzeme gerekse teknik servis masraflarınızı minimuma indirmenizi sağlayacaktır. En az haftada bir kez lazer cihazınızı çalıştırmadan önce soğutma suyunun seviyesini kontrol ediniz. Eksik ise eczanelerden temin edebileceğiniz deiyonize distile su ilave ediniz. Lazer sisteminizdeki soğutma suyunun sıcaklığı 65 derecedir. Kesinlikle cihaz çalışırken ya da ısındıktan sonra su ilavesi yapmayınız! Asla saf su kullanmayınız! Saf su iyonlarından ayrıştırılmadığından uzun dönemde soğutma sistemindeki parçalara “Laser Head” adı verilen lazeri üreten parça ile içerisindeki “flashlamp lere” ve “flow tube lere” zarar vermektedir. Bundan dolayı bahsi geçen parçalar verimli kullanım ömürlerini doldurmadan arızaya sebep vermektedir.
Orijinal yedek parça ve sarf malzemesi kullanınız. Orijinal yedek parça ve sarf malzemesi kullanılmadığı takdirde cihazınızın Candela güvencesinden çıkacağını ve sürekli tekrar eden arızalar sonucunda bakım masraflarınızın artacağını hatırlatırız. Özellikle orijinal olmayan window yüzeyindeki anti reflekte kaplama yetersiz ya da hiç olmadığından uzun dönemde optik yol (optic rail) üzerindeki fiber kabloya (fiber cable), odaklama lenslerine (focusing lens) ve neticede Alexandrite rod üzerindeki kaplamaya (partial reflector) zarar vermektedir. Orijinal olmayan window kullanımı sırasında window üzerinden geri yansıyan lazer ışınları fiber kablo ve‘’slider’’ içerisindeki odaklama lensleri (end-cap lens) üzerinde yanma sonucu lekelenmelere sebep vermektedir. Bu lekelenmeler sonucunda fiber kablonun geçirgenlik değeri düşmektedir. “Slider” olarak bilinen parçanın yansıyan ışınlardan dolayı aşırı ısınması sonucu sürekli “purge” hatası oluşmaktadır. Cryogen kısaca (DCD) soğutucu gaz ancak oda sıcaklığında püskürtülebilir. “Handpiece” olarak bilinen elde tutulan parça içerisindeki ısı odak sıcaklığını geçtiği takdirde sistem sürekli “purge” hatası verecektir.
Tedavi sırasında her 300 atışta bir “distance gauge” olarak bilinen mesafe ayarlayıcı sarı parçayı ve uç kısımdaki cam aparatı (windwos holder) temizlenmek üzere değiştiriniz. Bu şekilde kullanıldığı takdirde window ve distance gaugelerin faydalı kullanım ömrü artacaktır. Windowları 1/3 oranında alkol/su karışımı ile silerek temizleyiniz. Lekeli kırık windowları kullanmayınız! Distance gauge’leri dezenfekte etmek amacıyla 1/9 su çamaşır suyu karışımı’ nda birkaç saat bekletiniz. Tedavi öncesi en az 20 adet temiz distance gauge hazır bulundurulmasını öneririz. Baloncuk uyarısı ‘’gaz tasfiye tuşuna basınız ’’ en büyük sebebinin kalitesiz kırık ya da lekeli window kullanımı sonucu handpiece ın ısınması ve Cryogen (DCD) tüplerini yanlış dolumu olduğunu hatırlatırız.
DCD tüp dolumu max1200gr olmalı ve dolum öncesi havası tamamen boşaltılmalıdır. DCD tüpü cihaza takılmadan önce 1200 gramı geçmediğinden emin olunmalıdır.
Tedaviye başlamadan önce mutlaka slider üzerindeki windowun yerinde olduğunu ve temiz olduğunu kontrol ediniz. Değiştirilmesi gerekiyorsa mutlaka yeni kullanılmamış bir window takınız. Temizlenmiş windowları asla fiber ucundaki ( slider )a takmayınız sadece Windows holderda kullanınız.
Her gün lazer sisteminizin dış temizliğini yapınız. Toz cihaza zarar verdiğinden cam açma yerine klima kullanmayı tercih ediniz. Oda sıcaklığının 19- 21 C derece aralığında olmasına özen gösteriniz. Cihaz üzerine hiçbir şey koymayınız. Cihazın dışını hafif nemli toz bırakmayan bir bezle siliniz. Dokunmatik ekrana asla nemli ya da ıslak bir materyal sürmeyiniz! Lazer cihazı soğutma amacıyla alt kısmında bulunan kanallardan hava emmektedir. Bu hava kanallarının temiz olmasına özen gösteriniz. En az haftada bir kez cihaz çalışmazken elektrik süpürgesiyle eğilerek bu kanaları görerek iyice süpürünüz. Mümkünse torbasız tozu suya emen süpürge kullanınız. Hava kanalları toz ve kirden kapanmış cihazın uzun dönemde‘’HVPS’’ adı verilen yüksek voltaj güç kaynağı aşırı ısınmaya bağlı olarak yıpranma sonucunda bozulabilir.
5 – 7 – 12 ve 15 ile başlayan hata kodlarını gördüğünüzde mutlaka sistemi kapatınız ve teknik servisi arayınız. Özellikle yoğun dönemlerde TX (transmission) geçirgenlik ve Hvref değeri (Head Energy Voltage) değerlerini en az 15 günde bir kontrol ediniz. Bu değerleri kontrol etmek için cihazınızı 15 mm spot size ile 30J de kalibre ediniz. LVM ekranından bu değerleri görebilirsiniz. TX değeri 80% den az ise fiber kablonuzda ya da odaklama lenslerinizde sorun olabilir. Bu şekilde çalışılması halinde fiber kablo ve lensler yanabilir hatta lazer Head zarar görebilir.
Flashlamp’ lerin değişme zamanı atış sayısıyla değil lazer Head’ in 60J enerjiyi üretmek için gereksinim duyduğu voltaj seviyesi ile belirlenir. Flashlamp’ ler normal koşullarda ortalama 1,5-2 milyon atış yapabilir. HVref değeri 1000-1100V olduğunda flashlamp’lerin değiştirilmesi gereklidir. LVM ekranda bu değeri kontrol edebilirsiniz. Bu değer 1000V üzerine ulaştığında lazer sistemi aşırı zorlanmaya başlar ve sonucunda cihazın enerji üreten parçalarında sorun oluşturabilir. Flashlampler kırıldığında soğutma sistemine giren cam parçacıkları su pompası ve diğer aksama zarar verir ve neticede 7 hata kodu vererek sistem devre dışı kalır. Kırılan flashlamp’ler ayrıca Lazer Head’e zarar verir ve Lazer Head in ortalama 5 milyon atış olan faydalı kullanım ömrünü kısaltarak daha erken arızalanmasına sebep olur.
PM yıllık koruyucu bakımınızı mutlaka yaptırınız. Bu bakımda cihazın detaylı temizliği yapılır ve tüm kalibrasyonları kontrol edilir. Kalibrasyonları bozuk bir sistem gereğinden fazla ya da az enerji üreteceğinden gereksiz arızalara ve hatta hastalarda yanıklara sebep olabilir. Bu koruyucu ve önleyici bakımın amacı ömrünü tamamlamış sorunlu parçaların diğer parça ve aksama zarar vermeden değiştirilmesi veya onarılması ile daha büyük arızaların önlenmesidir.
Lazer cihazının bağlı olduğu UPS (güç kaynağı)cihazı en az 10kW olmalıdır. UPS cihazınızın yıllık bakımını mutlaka yetkili servisine yaptırınız. Arızalı UPS cihazı lazer sisteminin HVPS ünitesine zarar verebilir.
Yukarıda belirttiğimiz konulara göstereceğiniz dikkat ve özen lazer sisteminizin sorunsuz, sürekli ve en verimli şekilde çalışmasını sağlayacağını ayrıca sarf malzeme ve bakım masraflarınızı en aza indireceğini belirtmek isteriz.
Detaylı bilgi için lütfen teknik servisimizi arayınız.